Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Γιατί να στειρώσω το σκύλο μου;

1. Για να σταματήσει η επιθετικότητα έναντι άλλων αρσενικών σκύλων (σταματάει στο 60% των στειρωμένων σκύλων) και να μειωθεί η εκδήλωση κυριαρχικότητας έναντι των μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη.

2. Για να σταματήσει να οριοθετεί με τα ούρα το χώρο του (σταματάει στο 50% των στειρωμένων σκύλων).

3. Για την πρόληψη παθήσεων του προστάτη (υπερπλασία, προστατίτιδα) και των επακόλουθων της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκοιλιότητα, περινεϊκή κήλη).

4. Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.

5. Για να συμβάλλω στην πρόληψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που ο σκύλος καταφέρει να έρθει σε επαφή με αδέσποτο θηλυκό, καθώς και για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αν στο σπίτι υπάρχει μη στειρωμένο θηλυκό.

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας αρσενικός σκύλος;

Συνήθως γίνεται σε ηλικία 6 μηνών. Μπορεί όμως να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι σκύλοι που στειρώνονται πριν την ενηλικίωση γίνονται λίγα εκατοστά ψηλότεροι απ’ ό,τι θα γίνονταν αν στειρώνονταν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τί επιπτώσεις έχει η στείρωση στη συμπεριφορά και την υγεία του σκύλου;

Η στείρωση επηρεάζει το σκύλο μόνο σε ότι εξαρτάται από τις ορμόνες που παράγονται από τους όρχεις. Συνεπώς αλλάζει μόνο η σεξουαλική συμπεριφορά ενώ η διάθεση για παιχνίδι, η φιλικότητα και η κοινωνικότητα παραμένουν ανεπηρέαστες. Παρ’ όλα αυτά ακόμη κι ένας στειρωμένος σκύλος ενδέχεται να δείξει ενδιαφέρον για θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο και να επιχειρήσει επίβαση. Η επίβαση όμως δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και με την έκφραση κυριαρχικότητας.
Αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν, οι στειρωμένοι σκύλοι δεν γίνονται παχύσαρκοι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι διατρέφονται σωστά και κινούνται αρκετά.

Τί πρέπει να κάνω αφού πάρω το σκύλο στο σπίτι μετά τη στείρωση;

Το όσχεο είναι συχνά πρησμένο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, οδηγώντας μερικούς ιδιοκτήτες ζώων να αμφιβάλλουν για το αν έγινε η στείρωση.
Αν η στείρωση έγινε σε μικρή ηλικία, το όσχεο προοδευτικά θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα ενώ αν έγινε σε ενήλικο σκύλο, θα συρρικνωθεί και θα παραμείνει ως πτυχή του δέρματος.
Επίσης για λίγες μέρες μπορεί η περιοχή της επέμβασης να είναι μελανιασμένη, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας ούτε προκαλεί επιπλέον πόνο.
Χορηγήστε το αντιβιοτικό που σας έχει δοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

• Έντονη αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
• Οίδημα στην περιοχή της χειρουργικής τομής.
• Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
• Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση του σκύλου σας.

Επάνω!

Πηγή: www.vetgr.spaces.live.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση