TΙ ΤΡΩΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ;

Γιατί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο δεν είναι η άγνοια αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης
Διάλεξα αυτή την έκφραση από τον Daniel J. Boorstin σαν επικεφαλίδα για να αποτυπώσω το χάος που χωρίζει αυτούς που διαρκώς θέλουν να μαθαίνουν από εκείνους που τα «γνωρίζουν» όλα. Και στο κομμάτι της διατροφής του σκύλου είναι τόσο αισθητή η απόσταση μεταξύ εκείνων που «διαβάζουν λίγο σε σχέση με τις ανάγκες τους», από εκείνους που όλο αγάπη προσπαθούν να τις καλύψουν.
Ερειστικό ίσως αλλά δυστυχώς αναγκαίο όπως θα φανεί από την «άγνοια» που μας δέρνει για τις πραγματικές τους διατροφικές απαιτήσεις. Παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιδίων είτε λόγω υπογεννητικότητας, είτε λόγω αλλαγής της οικογενειακής δομής είτε λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξή μας με το σκύλο πρέπει να πυροδοτήσει τη διάθεση να γνωρίσουμε τις διατροφικές του ιδιαιτερότητες και τον τρόπο για να καλύψουμε τις ανάγκες του.
Οι σκύλοι είναι εξαιρετικά πολυποίκιλα θηλαστικά με εξαιρετικό αριθμό φυλών που ποικίλουν σε μέγεθος και βάρος. Ο τρόπος ζωής τους διαφέρει πολύ από φυλή σε φυλή αλλά και μεταξύ των διαφόρων σταδίων της ηλικίας τους. Άλλες ανάγκες έχει το λυκόσκυλο που φυλά ένα χώρο 2 στρεμμάτων από το κυνηγόσκυλο που σκαρφαλώνει τον Παρνασσό, από το Τσιουάουα που στειρωμένο κουρνιάζει στον καναπέ και το κουτάβι Μολοσσό που μόλις μας έφεραν δώρο. Η διατροφή πρέπει λοιπόν να προσαρμοστεί ανάλογα με το στάδιο της ηλικία τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

MΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ, ΤΟΝ ΤΡΩΝΕ;

Iδού μερικά επιγραμματικά παραδείγματα, ώστε να γίνει αισθητή η ανάγκη επιμερισμού της διατροφής ανάλογα με την κατάσταση του σκύλου:
Η παχυσαρκία είναι διπλασίως πιθανή στα στειρωμένα ζώα από ότι στα ακέραια. Τα σκυλιά που ζουν έξω στο το κρύο χρειάζονται 50-90% περισσότερη ενέργεια από αυτά που ζουν μέσα στο σπίτι.
Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε με την αύξηση της ποσότητας στο 25% αλλά και με την αλλαγή της ποιότητας να επιτευχθεί η σύλληψη, ο αριθμός των κουταβιών, η ομαλή γέννα και η βιωσιμότητα της τοκετομάδας. Αν ταΐσουμε με δίαιτα χωρίς υδρογονάνθρακες τότε θα έχουμε μείωση του βάρους της, θα αυξηθούν τα θνησιγενή κουτάβια και θα μειωθεί η βιωσιμότητα τους. Ένα κουτάβι πρέπει να καταναλώνει το τριπλάσιο της ενέργειας από ότι ένα ενήλικο του ίδιου βάρους μέχρι να φτάσει το 50% του ενήλικου βάρους και ακολούθως 2-2,5 φορές παραπάνω μέχρι το 80% του βάρους του κλπ.
Τα ενήλικα πρέπει να ταΐζονται με στόχο όχι απλά τη συντήρησή τους αλλά έτσι ώστε να αποφευχθεί η παχυσαρκία, η νεφρική δυσλειτουργία, η περιοδοντίτιδα και να αντιμετωπιστεί η αναπαραγωγή τους ή το stress. Τα υπερήλικα ζώα χρειάζονται συγκεκριμένο πρωτόκολλο διατροφής ανάλογα με την κατάστασή τους. Στο μικροσκόπιο της γηριατρικής οι σκύλοι μπαίνουν κατά τον ακόλουθο οδηγό.
Α) μικροί σκύλοι (βάρος 10 kg) 11,5+-1,9 έτη
Β) Μεσαίοι σκύλοι (10-25 kg) 10,5+-1,6 έτη
Γ) Μεγάλοι (25 – 45 kg) 8,9+-1,4 έτη
Δ) Γιγαντόσωμοι (βάρος >45 kg) 7,5+-1,3έτη
Αυτό σημαίνει ότι ένα λυκόσκυλο 35 kg πρέπει μετά το 9ο έτος της ζωής του να αντιμετωπίζεται ως γέροντας για να μπορέσει να ζήσει υγιές τα υπόλοιπα χρόνια του. Νομίζετε ότι σας έμπλεξα με τα νούμερα; Πού να δείτε πως θα μπερδευτείτε στο τι πρέπει να τρώει σε κάθε περίοδο της ζωής του κάθε σκύλος. Για να το υπολογίσετε (μόνοι σας) θα πάρουμε σαν σταθερά την ενέργεια που χρειάζεται το ζώο για να ζει χωρίς να κουνιέται καθόλου και θα την ονομάζουμε Ε.Α (ενέργεια στην ανάπαυση).
Ανά στάδιο ένας σκύλος θα πρέπει να παίρνει την ακόλουθη ενέργεια:
Α) Στειρωμένο ενήλικο: 1,6 χ ΕΑ (σημαίνει αν χρειάζεται 1000 θερμίδες για ΕΑ τότε οι ανάγκες του είναι 1600 θερμίδες).
Β) Μη στειρωμένο ενήλικο: 1,8 χ ΕΑ
Γ) Ενήλικο με τάση παχυσαρκίας: 1,2 χ 1,4 ΕΑ
Δ) Εργαζόμενο ενήλικο 2-8 χ ΕΑ
Ε) Εγκυμοσύνη 1,8 -2 χ ΕΑ
ΣΤ) Θηλασμός 4-8 χ ΕΑ
Και η ερώτηση του θολωμένου αναγνώστη είναι πώς θα υπολογίσω την ΕΑ. Υπάρχουν πίνακες και μαθηματικοί τύποι για να την ορίσουν. Εσείς πολύ απλά ξεμπερδεύεται αν διαβάσετε στο πίσω μέρος της συσκευασίας τα γραμμάρια που της/του αναλογούν.
Όταν μου ζητήθηκε να ασχοληθώ με το θέμα της διατροφής εξήγησα πως δεν είναι εύκολο να φτιάξεις έναν πίνακα που να περιλαμβάνει όλες τις φυλές, όλες τις ηλικίες, όλα τα βάρη και όλες τις τροφές. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είπαμε τίποτα για το ποια τροφή δίνει αυτές τις αποδόσεις σε θερμίδες και μέσω ποιών απαραίτητων ή μη απαραίτητων συστατικών.
Mε στοιχεία απογραφής του 1994 η σχέση ανθρώπων / κατοικιδίων ανά χώρα έχει ως εξής:
Αυστραλία 18 σκύλοι ανά 100 κατοίκους 17,4 εκατ.
Καναδάς 1225,9 εκατ.
Ιαπωνία 6122,1 εκατ.
ΗΠΑ 21252,1 εκατ.
Βέλγιο1310,4 εκατ.
Δανία135,1 εκατ.
Γαλλία1856,3 εκατ.
Γερμανία679,3 εκατ.
Ιρλανδία143,5 εκατ.
Ιταλία957,9 εκατ.
Πορτογαλλία1310,4 εκατ.
Ισπανία1039,0 εκατ.
Αγγλία1357,4 εκατ.
Ελλάδα Ποιος έκατσε να μετρήσει 10 εκατ.

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΙΛΕΙΣ ΦΥΛΕΣ

Το top ten των προτιμήσεων σε φυλές σύμφωνα με την απογραφή του 1996 του American Kennel club είναι:
Labrador Retriever(3)
Rottweiler(15)
Γερμανικός ποιμενικός(5)
Golden Retriever(4)
Beagle(7)
Poodle(2)
Dachshund(9)
Cocker Spaniel(1)
Yorkshire Terrier(12)
Poumeranian(16)
Στην παρένθεση είναι η ταξινόμηση των φυλών το 1986
Σε αυτή την αναφορά στη διατροφή προσπάθησα απλά να δικαιολογήσω τον τίτλο. Να δείξω ότι η διατροφή είναι ένα πρόβλημα πολλών παραμέτρων που δεν εξαντλείται αν δεν εξατομικευτεί στο δικό μας σκύλο. Μην ακούτε λοιπόν το πολύπλευρο γείτονα, κυνηγό, φωτεινό παντογνώστη. Είναι πιο σίγουρο να ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού που θα σας εξηγήσει τις ανάγκες του δικού σας και μόνο κατοικιδίου.
Συντάχθηκε από τον Γιώργο Ηλιόπουλο, κτηνίατρο

Επάνω!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση