Λαγωνικά:


Λαγωνικό Μπασέ


beagle

Το Μπασέ είναι λαγωνικό, προέρχεται από την Αγγλία και ειδικεύεται στο κυνήγι λαγών. Το όνομα του το έχει πάρει από την γαλλική λέξη bas που σημαίνει “κοντό”.

Εμφάνιση

Φτάνει τα 38 εκατοστά και για το μέγεθος του θεωρείται βαρύ σκυλί. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα του είναι το καφέ, το μαύρο και το λευκό. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι τα μεγάλα αφτιά του που πέφτουν προς το πάτωμα και όταν τα φέρετε μπροστά στο πρόσωπο μπορούν να τυλίξουν ακόμα και την μύτη του. Έχει μικρά πόδια και εξαιτίας του βάρους του δεν πρέπει να το αφήνετε πολύ ώρα στο νερό, καθώς δεν μπορεί να αντέξει το κολύμπι. Μην του δίνετε γλυκά, παχαίνει σχετικά εύκολα και περιορίζει την κινητικότητα του. Πάσχει συχνά από πτώση βλεφάρων. Μέσος όρος ζωής 10-12 χρόνια.

Χαρακτήρας

Είναι ιδιαίτερα φιλική ράτσα και πολύ καλή με τα παιδιά. Πρέπει να ασκείται μέσα σε κανονικά όρια και πρέπει να το έχετε με λουράκι όταν ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος, καθώς έχει την τάση να φεύγει ακολουθώντας μυρωδιές. Χρησιμοποιεί πολύ την φωνή του. Όταν θέλει κάτι θα σας ειδοποιήσει με ένα χαμηλόφωνο κλάμα ή γαύγισμα. Είναι αξιαγάπητο, κοινωνικό και υπομονετικό. Δεν του αρέσει να μένει μόνο του, οπότε αν λείπετε από το σπίτι πολλές ώρες, αγοράστε ακόμα ένα για να κάνει παρέα. Το κουτάβι χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να αναπτύξει δυνατό σώμα, μην το εξαντλείτε.

Μπίγκλ

beagle

Το Μπιγκλ είναι από τα πιο διάσημα λαγωνικά και έχει έντονα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Είναι δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο λόγω του μεγέθους του, της ήρεμης ιδιοσυγκρασίας του και τις ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης κληρονομικών προβλημάτων υγείας.

Εμφάνιση

Το τρίχωμα είναι κοντό και προστατεύει τον σκύλο από τον καιρό. Το τρίχρωμο Μπιγκλ είναι το πιο συνηθισμένο – δηλαδή λευκή βάση, καφέ κεφάλι και πλάτη με μαύρη ράχη, αλλά υπάρχουν και όλα τα χρώματα των λαγωνικών. Σκούρα καφεκόκκινα Μπιγκλ δεν απαντώνται. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ράτσες με τα πεσμένα αφτιά, πρέπει να τα ελέγχετε τακτικά για να είστε βέβαιοι ότι είναι καθαρά. Ο μέσος όρος ζωής του είναι τα 12 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Μπιγκλ έχει ομαλή ιδιοσυγκρασία και ευγενική διάθεση. Απολαμβάνει την συντροφιά, και αν και μπορεί αρχικά να είναι απρόσιτο με τους ξένους, μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του εύκολα. Το Μπιγκλ είναι πολύ έξυπνο, αρκετά υπάκουο, αλλά πολύ δύσκολο να το συγκρατήσεις αν μυρίσει κάτι ενδιαφέρον. Αποσπάται πολύ εύκολα από μυρωδιές και διάφορα ερεθίσματα και βαριέται πολύ γρήγορα. Είναι άριστο με τα παιδιά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει γίνει δημοφιλές κατοικίδιο ζώο, αλλά σαν ζώο αγέλης, είναι επιρρεπής στο άγχος αποχωρισμού. Γενικότερα τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα και δεν είναι απαιτητικό όσον αφορά την καθημερινή εξάσκηση του. Δεν πρέπει να εξαντλείται, χρειάζεται ξεκούραση, αν και η άσκηση βοηθάει στο να αντιμετωπίζει την τάση που έχει αυτή η ράτσα να παίρνει εύκολα βάρος. Για τους ανθρώπους που τους αρέσει η αθλητική ζωή αυτό είναι το κατάλληλο κατοικίδιο ζώο, αλλά δεν είναι κατάλληλο για να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Του αρέσει να βρίσκεται στην ύπαιθρο και μπορεί να ζήσει άνετα σε σπιτάκι μαζί με άλλους σκύλους. Το Μπιγκλ κατέχει ένα δυσάρεστο ρεκόρ, αφού είναι το πιο συνηθισμένο σκυλί που χρησιμοποιείται σε ιατρικά πειράματα.

Επάνω!

Δαλματίας

dalmatian

Το σκυλί της Δαλματίας είναι μια φυλή που συνδέεται ευρέως με τη Δαλματία, μια ιστορική περιοχή της Κροατίας, αν και η ακριβής προέλευση παραμένει άγνωστη. Είναι γνωστό για το άσπρο γεμάτο μαύρες βούλες δέρμα του. Τα καθήκοντα αυτής της αρχαίας φυλής ποικίλουν. Χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους, φρουρώντας τα σύνορα της Δαλματίας. Μέχρι και σήμερα η φυλή διατηρεί ένα υψηλό ένστικτο φύλαξης. Αν και φιλικό και πιστό σε εκείνους που ξέρει και εμπιστεύεται, μένει συχνά σε απόσταση με τους ξένους και τους άγνωστους σκύλους.

Εμφάνιση

Αυτό το σκυλί είναι ένα μυώδες, μεσαίου μεγέθους, κομψό ζώο με μεγάλη αντοχή. Τα νύχια είναι είτε άσπρα ή ίδιο χρώμα με τις βούλες. Τα αυτιά είναι λεπτά, αρκετά ψηλά και κοντά στο κεφάλι. Το ύψος φτάνει τα 54-62 εκατοστά και ζυγίζει 23-35 κιλά. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το κουτάβι γεννιέται λευκό. Τα σημάδια εμφανίζονται βαθμιαία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής του κουταβιού. Το ιδανικό μέγεθος για τις κηλίδες είναι 2-3 εκατοστά. Το σκυλί αυτό μαδάει ελάχιστα. Η μοναδική εξαίρεση στην καλή υγεία αυτής της ράτσας είναι μια γενετική προδιάθεση προς την κώφωση. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είχε εντοπιστεί από τους αρχικούς εκτροφείς και έτσι υπήρχε η λαθεμένη εντύπωση ότι δεν είναι αρκετά έξυπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά που έχουν μπλε μάτια έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την κώφωση από αυτά που έχουν καφέ μάτια. Μέσος όρος ζωής μεταξύ 11 και 13 ετών, αν και μερικά μπορεί να ζήσουν μέχρι και 17-18 χρόνια.

Χαρακτήρας

Είναι ζωηρός σκύλος, φιλικός, πιστός, έξυπνος, παρατηρητικός, περίεργος, σταθερός και κοινωνικός. Είναι εξαιρετικός σύντροφος για τα παιδιά, αν και μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ορμητικός για παιδιά μικρής ηλικίας. Με τα άλλα σκυλιά και με τα λοιπά κατοικίδια ζώα δεν υπάρχει γενικότερα δυσκολία. Με τους επισκέπτες θα είναι είτε πολύ προσεκτικός είτε θα τους αντιμετωπίσει απρόθυμα. Προσαρμόζεται στις οικογενειακές συνθήκες, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί σε 3 σύντομες βόλτες.

Επάνω!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση