Τσοπανόσκυλα και Ποιμενικοί:

Μπόρντερ Κόλεϋ

colley

Το Κόλεϋ των συνόρων είναι ένας ποιμενικός σκύλος που προήλθε από τα σύνορα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας. Θεωρείται ευρέως η ευφυέστερη φυλή στον κόσμο. Αυτό το ιδιαιτέρως ενεργητικό σκυλί θεωρείται το καλύτερο ποιμενικό σκυλί παγκοσμίως και χρησιμοποιείται συχνά στα αγροκτήματα. Ενώ αναπαράχθηκε αρχικά για την αγροτική εργασία, έγινε επίσης δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο. Αυτό το σκυλί μπορεί να είναι ιδιαιτέρως προστατευτικό με ένα μέλος της οικογένειας και είναι, τις περισσότερες φορές, στοργικό με εκείνους που το ξέρουν. Λόγω της ιδιαίτερα ευφυής φύσεως του, το Κόλεϋ των συνόρων πρέπει να εκπαιδευθεί προσεκτικά, με πολλή σωματική άσκηση συμπεριλαμβανόμενη στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Εμφάνιση

Γενικά, το Κόλεϋ των συνόρων είναι μεσαίου μεγέθους σκυλί με μέτρια πυκνότητα τριχώματος. Το παχύ εσωτερικό τρίχωμα έχει μέτριο μήκος και είναι φωτεινό. Απαντάται σε πολλά χρώματα, αλλά το μαύρο και το λευκό τρίχωμα είναι το πιο συνηθισμένο. Το χρώμα ματιών ποικίλλει από βαθύ καφέ μέχρι μπλε. Τα αυτιά του επίσης διαφοροποιούνται αρκετά, μερικά έχουν πλήρως κάθετα προς τα πάνω αυτιά και μερικά πλήρως κρεμασμένα προς τα κάτω. Αν και οι ιδιοκτήτες Κόλεϋ των συνόρων έχουν συγκεκριμένες απόψεις για την εμφάνιση των σκυλιών τους (αποφεύγουν συνήθως τα άσπρα σκυλιά λόγω της αβάσιμης ιδέας ότι τα πρόβατα δεν θα σεβαστούν ένα λευκό σκυλί), γενικότερα η εμφάνιση του δεν επηρεάζει. Είναι καλύτερο να χαρακτηριστεί ένα σκυλί από την συμπεριφορά του και τις ικανότητες του παρά από την εμφάνιση του. Το ύψος μέχρι τους ώμους για τα αρσενικά είναι 53-55 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα.

Χαρακτήρας

Το Κόλεϋ συνόρων είναι μια ευφυής φυλή με μια ενστικτώδη επιθυμία να συνεργαστεί πολύ και έντονα με έναν ιδιοκτήτη ή εκπαιδευτή. Αν και ο αρχικός ρόλος του ήταν αυτός του σκύλου εργασίας , αρχίζει και γίνεται περισσότερο δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο. Το Κόλεϋ των συνόρων είναι ευτυχισμένο όταν έχει να εκτελέσει μια εργασία. Μια δραστηριότητα όπως το Frisbee, το κυνηγητό και το παιχνίδι με την μπάλα αρκεί να τον κρατήσει σε εγρήγορση. Το Κόλεϋ των συνόρων τώρα επίσης χρησιμοποιείται στα shows, στoυς αγώνες επιδεξιότητας κ.τ.λ. Το Κόλεϋ ζει 9-17 χρόνια με μέσο όρο ζωής τα 12 χρόνια.

Επάνω!

Μπριάρ

Briard

Το Μπριάρ είναι ένα μεγαλόσωμο ποιμενικό σκυλί. Ήταν γνωστό εδώ και αιώνες. Ο Καρλομάγνος, ο Ναπολέων, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Λαφαγέτ, όλοι αυτοί ήταν ιδιοκτήτες Μπριάρ. Αυτή η φυλή είχε χρησιμοποιηθεί επίσης από το γαλλικό στρατό ως σκοπός, αγγελιοφόρος, αλλά και στην αναζήτηση των τραυματισμένων στρατιωτών, εξαιτίας της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης ακοής της. Το Μπριάρ πήρε το όνομα του είτε από τον Aubry Montdidier, που υποτίθεται ότι ήταν κάτοχος ενός τέτοιου σκύλου, είτε από τη γαλλική επαρχία της Brie, αν και το σκυλί πιθανότατα δεν προήλθε από εκείνη την περιοχή. Το Μπριάρ χρησιμεύει ακόμα ως φύλακας κοπαδιών, καθώς επίσης και ως κατοικίδιο σκυλί.

Εμφάνιση

Το Μπριάρ μπορεί να έχει διάφορα ανοιχτά χρώματα με σκοτεινότερα αυτιά και πρόσωπο. Φτάνει τα 58 έως 69 εκατοστά. Το κόψιμο των αυτιών είναι κοινό στη φυλή, αν και οι περισσότεροι εκτροφείς αφήνουν τα αυτιά στη φυσική τους κατάσταση, δεδομένου ότι το κόψιμο πλέον γίνεται παράνομο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας προέλευσης της φυλής, της Γαλλίας. Το μακρύ του τρίχωμα απαιτεί πολύ χρόνο περιποίησης. Δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος για να κουραστεί κατά τη διάρκεια της βοσκής, αλλά αρκετά μεγάλος για να προστατέψει το κοπάδι από ζώα, όπως η αλεπού και οι λύκοι.

Χαρακτήρας

Το Μπριάρ είναι μια πολύ πιστή και προστατευτική φυλή. Αποκαλείται συνήθως και «χρυσή καρδιά τυλιγμένη σε γούνα». Μόλις δεθεί με τα μέλη της οικογενείας του, θα είναι πολύ προστατευτικό. Είναι απόμακρο με τους ξένους - οι νέοι «καταπατητές» στο χώρο του θα πρέπει να γίνονται δεκτοί με τους όρους του σκυλιού, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των επίπλων ή της προσθήκης ενός νέου μωρού στην οικογένεια. Έχει αποδειχθεί μια πολύ καλή φυλή για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Είναι επίσης σημαντικό το Μπριάρ να έρθει σε επαφή με διαφορετικά άτομα όλων των ηλικιών και με διαφορετικά ερεθίσματα. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να αρχίζει σε νεαρή ηλικία. Πρέπει να λάβει αρκετή άσκηση, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σε ένα ισορροπημένο και σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί. Pet shop, πάρκα και πολυσύχναστοι δρόμοι είναι μερικά από τα μέρη τα οποία πρέπει να γνωρίσει το σκυλί. Αυτή η επαφή με το κοινό δεν θα μειώσει την ικανότητά του για προστασία και φύλαξη της οικογένειάς του. Πρέπει να θυμάστε ότι εάν το Μπριάρ μείνει μόνο πάνω από δύο ώρες, θα αγχωθεί και μπορεί να αυτοτραυματιστεί. Γι΄αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να βρίσκεται κάποιος μαζί του συνεχώς. Το Μπριάρ έχει πολύ καλή μνήμη. Μόλις μάθει κάτι, καλό ή κακό, η γνώση αυτή θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές μπορεί να είναι αποφασιστικό και επίμονο, αλλά αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Αναπαράχθηκε για αιώνες για να σκέφτεται και να ενεργεί μόνο του. Πολλές φορές μάλιστα σκέφτεται τι θα κάνει το κοπάδι, πριν το κάνει στην πραγματικότητα. Ακόμα κι αν ένα Μπριάρ κατοικεί σε πόλη, διατηρεί αυτή του την ικανότητα.

Επάνω!

Γερμανικός ποιμενικός

germanshep

Ο Γερμανικός ποιμενικός (επίσης γνωστός ως GSD, Deutscher Schäferhund) είναι μια μεγαλόσωμη φυλή, η οποία προέρχεται από την Γερμανία. Είναι μια σχετικά νέα φυλή, η οποία χρονολογείται από το 1899. Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι ένα σκυλί εργασίας που αναπτύχθηκε αρχικά για τη βοσκή των προβάτων. Εξαιτίας της δύναμης, της νοημοσύνης και των δυνατοτήτων του στην υπακοή υιοθετείται συχνά από την αστυνομία και τον στρατό και γενικότερα από όλα τα στρατιωτικά πόστα σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται η τρίτη ευφυέστερη φυλή παγκοσμίως, πίσω από το Κόλεϋ συνόρων και τα Poodles. Ο μέσος όρος ζωής του ανέρχεται στα 7-10 χρόνια, ηλικία που θεωρείται φυσιολογική για ένα σκυλί τέτοιου μεγέθους.

Εμφάνιση

Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι 60-65 εκατοστά για τα αρσενικά και 55-60 για τα θηλυκά. Μπορεί να έχει τρία διαφορετικά είδη τριχώματος: τραχύ ίσιο, μακρύ τραχύ ίσιο και κυματοειδές. Το τελευταίο είναι το λιγότερο επιθυμητό. Σε χρωματισμούς μπορεί να είναι μαύρο, ψαρό, σταχτί, ή ένα από αυτά τα χρώματα με σημάδια καφέ ή κίτρινα προς ανοιχτό καφέ. Είναι πολύ συνηθισμένο ένα ανώτερο στρώμα μαύρου.

Χαρακτήρας

Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι ιδιαίτερα δραστήριος σκύλος, και χαρακτηρίζεται από την προθυμία του να μάθει και να υπάρχει πάντα ένας σκοπός για αυτόν. Είναι πιστός και δένεται πολύ με την οικογένεια. Εντούτοις, μπορεί να γίνει υπερπροστατευτικός με την οικογένεια και το χώρο του, ειδικά εάν δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένος. Είναι ιδιαίτερα υπάκουος και δεν αποσπάται εύκολα. Είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή ως σκυλί εργασίας. Εξαιτίας της όσφρησης του χρησιμοποιείται στην αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων, στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών υλών κ.τ.λ. Η υπερβολική άσκηση ή η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει ζημιά που δεν διορθώνεται. Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι η μόνη ράτσα για την οποία υπάρχει μια παγκόσμια οργάνωση κάλυψης που ασχολείται με θέματα σχετικά με αυτήν. Η οργάνωση WUSV που εδρεύει στη Γερμανία αριθμεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο μέλη σε 60 χώρες.

Επάνω!


Παλιό Αγγλικό Τσομπανόσκυλο

germanshep

Το παλιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο αναπτύχθηκε στην Αγγλία και είναι πιο γνωστό από το υποκοριστικό του, Μπομπ Τέιλ. Εμφανίστηκε στο Μπίρμινχαμ της Αγγλίας το 1873.

Εμφάνιση

Το Μπομπ Τέιλ είναι ένα μεγαλόσωμο σκυλί, άμεσα αναγνωρίσιμο από το μακρύ, παχύ, δασύτριχο γκρίζο και άσπρο τρίχωμα του, με τη γούνα να καλύπτει το πρόσωπο και τα μάτια του. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το μπλε με αποχρώσεις του γκρι. Το εσωτερικό υπόστρωμα είναι αδιάβροχο. Στις περιοχές που επιτρέπεται, το Μπομπ Τέιλ υποβάλλεται στο κόψιμο της ουράς του. Επιβάλλεται μία φορά την εβδομάδα βούρτσισμα του τριχώματος, για να διατηρείται καθαρό αλλά και για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες. Τις περιόδους τριχόπτωσης θα χάσει πολλές τρίχες και αυτό μερικές φορές αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την καθαριότητα του σπιτιού σας. Κόψτε προσεχτικά τις τρίχες ανάμεσα στα πέλματα.

Χαρακτήρας

Το Μπομπ Τέιλ θέλει να αποτελεί μέλος της οικογένειας σας, είναι ζωηρό, θορυβώδες και ιδιαίτερα φιλικό. Του αρέσουν τα παιδιά, καθώς επίσης και οι χαρούμενοι επισκέπτες. Χρειάζεται καθημερινές βόλτες για να διοχετεύσει την ενέργεια του, αλλά αν δεν πάρει κάποια στιγμή την απαιτούμενη άσκηση του δεν πρόκειται να επιδείξει καταστροφικές τάσεις. Χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα και βγάζει συνήθως τον ιδιοκτήτη του ασπροπρόσωπο.

Επάνω!


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση