Σκύλοι εργασίας:

Αγίου Βερνάρδου

Το σκυλί του Αγίου Βερνάρδου έγινε γνωστό εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του και της φήμης του να αναζητά και να σώζει παγιδευμένους. Προέρχεται από την Ελβετία και ενώ είχε καθιερωθεί ως σκύλος έρευνας και διάσωσης, τώρα είναι κυρίως κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το Αγίου Βερνάρδου έχει πολύ μεγάλο κεφάλι. Ένα αρσενικό μπορεί να ζυγίσει τουλάχιστον 60 κιλά και να φτάνει τα 70 εκατοστά σε ύψος. Το τρίχωμα του μπορεί να είναι είτε απαλό είτε τραχύ και είναι κόκκινο με λευκό. Συνήθως συναντάμε μαύρα σημάδια στο πρόσωπο και τα αυτιά. Χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, σχεδόν καθημερινή με ελαστική βούρτσα ή χτένα. Μπορεί να πάσχει από πτώση βλεφάρων, οπότε εξετάστε τα μάτια τακτικά. Μέσος όρος ζωής τα 7-10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Αγίου Βερνάρδου, όπως όλα τα μεγάλα σκυλιά, πρέπει να κοινωνικοποιηθεί πολύ όσο είναι κουτάβι με άλλα σκυλιά, ζώα και ανθρώπους. Ένα ώριμο αρσενικό που δεν θα έχει λάβει την κατάλληλη κοινωνικοποίηση απέναντι στα παιδιά από νωρίς, αποτελεί απειλή για αυτά, αφού δεν έχει μάθει να τα ξεχωρίζει από τα άλλα παρόμοιου μεγέθους ζώα. Είναι εξαιρετικά πιστό και ανυπόμονο να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες του. Πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία, γιατί το μέγεθος του καθώς μεγαλώνει δημιουργεί προβλήματα στον ιδιοκτήτη του. Αν και δεν έχει καθόλου εχθρικές τάσεις, θα γαυγίσει στους ξένους και το μέγεθος του θα φοβίσει αρκετούς. Χρειάζεται αρκετή άσκηση και δεν μπορεί να περιοριστεί σε 3 βόλτες γύρω από το τετράγωνο.

Επάνω!

Μεγάλος Δανός

bernard

Το μεγάλο Δανέζικο προέρχεται από την Δανία και έχει χρησιμοποιηθεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, φύλαξη και για κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το μεγάλο Δανέζικο είναι γνωστό για το τεράστιο μέγεθος του και ένα από τα πιο ψηλά σκυλιά του κόσμου. Το μοναδικό σκυλί που το περνάει σε ύψος είναι το ιρλανδικό wholfhound. Συγκεκριμένα, το ύψος του μεγάλου Δανού είναι περίπου 80 εκατοστά. Μπορεί να ξεπεράσει τα 50 κιλά σε βάρος, αναλόγως με το μέγεθος και το φύλο. Έχει πεσμένα τριγωνικά αφτιά. Στο παρελθόν συνήθιζαν να κόβουν τα αφτιά του για να μην τραυματίζονται κατά την διάρκεια του κυνηγιού. Τώρα που είναι πρωτίστως κατοικίδιο ζώο, αυτή η τακτική έχει μειωθεί αν και συναντάται ακόμα σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής. Έχει κοντό και λείο τρίχωμα, συνήθως μπλε, μαύρο ή λευκό. Ο μεγάλος Δανός ζει περίπου 10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Αναφέρεται σαν “αθώος γίγαντας”, αφού η επιβλητική του εμφάνιση έρχεται σε αντίθεση με την ευγενική του φύση. Είναι πολύ καλός με τα παιδιά και τους ανθρώπους, ακόμα και με τα άλλα ζώα. Δεν γαυγίζει σχεδόν ποτέ αλλά αποτελεί καλό φύλακα. Μάλιστα, λέγεται ότι μπορεί κάποιος κλέφτης να μπει σε ένα σπίτι αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγει αν τον παρακολουθεί ένας μεγάλος Δανός. Χρειάζεται την κατάλληλη ποσότητα τροφής και άσκησης, μιας και μεγαλώνει πολύ γρήγορα και αυτό προκαλεί προβλήματα στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις του. Δεν είναι δυνατόν να απομονώσετε τον μεγάλο Δανό σε ένα σπιτάκι σκύλου και χρειάζεται μεγάλο χώρο για να κινείται. Δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο, για αυτό πρέπει αν τον ελέγχετε εσείς για μικροτραυματισμούς, αφού αυτός δεν πρόκειται να το καταλάβει.

Επάνω!

Μπόξερ

boxer

Το Μπόξερ προήλθε από την Γερμανία και χαρακτηρίζεται από τον κάτω γναθιαίο προγναθισμό, τα πολύ δυνατά σαγόνια και το δυνατό δάγκωμα ικανό να κρατήσει ένα μεγάλο θήραμα. Είναι το έκτο πιο δημοφιλές σκυλί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εμφάνιση

Το κεφάλι είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του μπόξερ. Τα πρότυπα φυλής υπαγορεύουν ότι πρέπει να είναι στην τέλεια αναλογία με το σώμα και προ πάντων δεν πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ. Το κόψιμο των αυτιών και της ουράς είναι κοινό στη φυλή, αν και οι περισσότεροι εκτροφείς αφήνουν τα αυτιά και την ουρά στη φυσική τους κατάσταση, δεδομένου ότι το κόψιμο πλέον γίνεται παράνομο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι 53-63 εκατοστά. Το τρίχωμα είναι απαλό, με ή χωρίς άσπρα σημάδια. Μπορεί να διατηρείται σε καλή κατάσταση με λίγη περιποίηση με μια ελαστική βούρτσα. Χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση κατά την διάρκεια της τριχόπτωσης. Μέσος όρος ζωής τα 10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Μπόξερ είναι γνωστό για την μοναχική του φύση, η οποία μπορεί να το οδηγήσει στην μη ύπαρξη πλήρους εμπιστοσύνης απέναντι στους ξένους και στα άλλα σκυλιά. Τα πάει καλά με τα παιδιά και τα άτομα που έχει συνηθίσει, αλλά είναι αρκετά καχύποπτο με ζώα ή άτομα που δεν γνωρίζει. Είναι δραστήριο σκυλί και χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να αποτραπούν συμπεριφορές συνδεδεμένες με την ανία και την πλήξη, όπως είναι το μάσημα και το σκάψιμο. Εξαιτίας της φύσης του χαρακτήρα του, το Μπόξερ ανταποκρίνεται καλύτερα στην θετική εκπαίδευση, όπως είναι η εκπαίδευση με το clicker (κάτι που ισχύει για όλες τις φυλές). Δεν είναι μια επιθετική φυλή, αλλά, όπως όλα τα σκυλιά, χρειάζεται κοινωνικοποίηση. Είναι γενικά υπομονετικό με τα μικρότερα σκυλιά και τα κουτάβια, αλλά μπορεί να υπάρξουν προβληματάκια με μεγαλύτερα ενήλικα σκυλιά, ειδικά εκείνα του ίδιου φύλου. Ζητάει συντροφικότητα, είτε από ανθρώπους είτε από σκύλους. Είναι ιδανικό για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες.

Επάνω!

Ντόμπερμαν

Ντόμπερμαν

Το Ντόμπερμαν είναι ανάμεσα στις πιο γνωστές και αγαπητές ράτσες σκύλων παγκοσμίως. Είναι γνωστό ως ένα έξυπνο, άγρυπνο και πιστό σκυλί. Αν και παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως σκυλί φύλακας, αυτό φαίνεται να εκλείπει στη σημερινή εποχή. Η ουρά του Ντόμπερμαν είναι αρκετά μακριά, αλλά πολλά σκυλιά έχουν κοντή, καθώς συνηθίζεται να αφαιρείται χειρουργικά αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτή η πρακτική υπάρχει εδώ και αιώνες, και χρησιμοποιείται για να μην εμποδίζει η ουρά την δουλειά του σκύλου.

Εμφάνιση

Το Ντόμπερμαν είναι σκυλί μεσαίου μεγέθους, με κοντό και λείο τρίχωμα. Έχει μεγάλη αντοχή και ταχύτητα. Πρέπει να είναι περήφανο, αποφασιστικό, και υπάκουο, μιας και αρχικά προοριζόταν για σκυλί φύλακας. Έτσι τα αρσενικά πρέπει να έχουν μυώδη εμφάνιση, ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς λεπτότερα. Το ύψος φτάνει τα 68-72 εκατοστά για τα αρσενικά και τα 63-68 για τα θηλυκά. Το βάρος κυμαίνεται από 32-45 κιλά. Μέσος όρος ζωής είναι τα 10-14 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Ντόμπερμαν είναι ένας ζωηρός, πανούργος σκύλος που δένεται στενά με την οικογένεια και είναι θαρραλέος, έξυπνος, καλός φύλακας, πιστός, ανεξάρτητος, αλλά μερικές φορές θορυβώδης και ενοχλητικός. Έχει τρομερή αντοχή και την τάση να μένει εξαιρετικά πιστό σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Ένα καλά κοινωνικοποιημένο Ντόμπερμαν μπορεί να τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά, με τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά. Ανεπιθύμητοι επισκέπτες ακινητοποιούνται επί τόπου. Δεν είναι σκυλί που μπορείτε να το ξεγελάσετε με έναν καθημερινό περίπατο γύρω από την γειτονιά. Είναι φτιαγμένο για ταχύτητα. Η ράτσα αυτή είναι ιδανική για μια ποικιλία από αθλητικές δραστηριότητες.

Επάνω!


Ροτβάιλερ

Ροτβάιλερ

Το Ρότβαιλερ, είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί, προερχόμενο από την Γερμανία. Είναι μια σκληραγωγημένη και πολύ ευφυής φυλή. Χρησιμοποιήθηκε για να σέρνει τα κάρα που μετέφεραν αγαθά στις αγορές. Κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ παγκοσμίου πολέμου, εκτέλεσε πολλούς ρόλους, όπως αυτού του αγγελιοφόρου, του κουβαλητή υλικού και της φύλαξης. Στην σημερινή εποχή χρησιμοποιείται συχνά για αναζήτηση και διάσωση, για εργασίες της αστυνομίας και ως οδηγός τυφλών.

Εμφάνιση

Το κεφάλι του Ροτβάιλερ είναι μεσαίου μεγέθους, αρκετά πλατύ μεταξύ των αυτιών. Η μύτη του είναι καλά ανεπτυγμένη με μεγάλα ρουθούνια και πάντα μαύρα. Έχει πολύ δυνατά σαγόνια και όταν είναι σε επαγρύπνηση το πάνω μέρος του κεφαλιού του είναι ελαφρώς ρυτιδιασμένο. Το ύψος για τα αρσενικά είναι 61-68 εκατοστά και για τα θηλυκά 56-63. Το τρίχωμα είναι κοντό, χοντρό και τραχύ. Είναι μαύρο με καφέ σημάδια και η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Πρέπει να διατηρείτε τα νύχια του κοντά και τα αυτιά του πάντοτε καθαρά. Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση κατά την διάρκεια της τριχόπτωσης. Έχει συνήθως κομμένη ουρά, αλλά επειδή αυτή η μέθοδος αρχίζει και απαγορεύεται στην Ευρώπη, πολλοί ιδιοκτήτες πλέον δεν την κόβουν. Μέσος όρος ζωής 12-14 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Ροτβάιλερ είναι έξυπνο, πιστό στον ιδιοκτήτη και τον εκπαιδευτή, θαρραλέο, δυνατό, επιβλητικό και υπάκουο. Αντιδρά με μεγάλη επαγρύπνηση στα εξωτερικά ερεθίσματα και χρησιμοποιεί το μέγεθος του για να φοβίσει ανεπιθύμητους επισκέπτες. Είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και έχει μια έμφυτη επιθυμία να προστατεύσει το σπίτι και την οικογένεια. Όπως με οποιαδήποτε φυλή, η ενδεχομένως επικίνδυνη συμπεριφορά του Ροτβάιλερ προκύπτει από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες, την παραμέληση, ή την έλλειψη κοινωνικοποίησης. Τα έμφυτα χαρακτηριστικά της φυλής δεν οφείλονται για αυτό. Ένα πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία στην εκπαίδευση θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για αυτόν τον σκύλο. Ορισμένα ίσως να προσπαθήσουν να επιβληθούν σε άλλα σκυλιά. Χαίρεται να τρέχει στο δάσος και στην ύπαιθρο και δεν έχει επιθυμία να φύγει από κοντά σας. Του αρέσει πολύ το κολύμπι, το τρέξιμο και το παιχνίδι με την μπάλα.

Επάνω!


Σαρ Πεϊ

sarpei

Το Σαρ Πεϊ είναι γνωστό για το ρυτιδιασμένο σώμα του και την μαύρη-μπλε γλώσσα του. Η φυλή προέρχεται από την Κίνα. Χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time και το βιβλίο Guinness ως μια από τις πιο σπάνιες ράτσες παγκοσμίως και το American Kennel Club αναγνώρισε την φυλή μετά το 1991.

Εμφάνιση

Το Σαρ Πεϊ ζυγίζει περίπου 18 κιλά και έχει ύψος 48-58 εκατοστά. Έχει πολύ κοντό τρίχωμα και πολύ σκληρό. Τα χρώματα που απαντώνται είναι το μαύρο, το κίτρινο, το καφέ και το κόκκινο. Έχει πτυχώσεις σε όλο του το σώμα, ιδιαίτερα όταν είναι κουτάβι. Φροντίστε το τρίχωμα τους με μια μαλακή βούρτσα και ρίχνετε σταγόνες στα μάτια όταν χρειάζεται. Ορισμένα έχουν την ουρά τους πολύ κοντά στο σώμα τους, οπότε πρέπει να την ελέγχετε για τυχόν μολύνσεις. Έχει μικρά τριγωνικά αυτιά και την χαρακτηριστική μαύρη-μπλε γλώσσα.

Χαρακτήρας

Το Σαρ Πεϊ είναι συνήθως επιφυλακτικό με τους ξένους, αλλά πολύ αφοσιωμένο στους ιδιοκτήτες του. Παρόλο που είναι ανεξάρτητο από την φύση του, είναι εξαιρετικά πιστό στην οικογένεια του και με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία μπορεί να δεχθεί και τους ξένους. Δεν γαυγίζει πολύ, παρά μόνο όταν παίζει ή είναι ανήσυχο. Η συναναστροφή με άλλους σκύλους μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσει προβλήματα. Έχει ανάγκη για άσκηση και εφ’όσον του παρέχετε αρκετή, θα κάθεται πολύ ήρεμος όταν επιστρέψει.

Επάνω!Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση