Σκύλοι συντροφιάς:

Παγκ

Παγκ

Το Παγκ είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι με ρυτιδωμένο πρόσωπο. Προήλθε από την Αγγλία και θεωρείται κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι περίπου 35 εκατοστά και το βάρος περίπου 7 κιλά. Το κοντό του τρίχωμα μπορεί να είναι μαύρο, ασημί ή μπεζ, όλα με μαύρη μουσούδα. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τις πτυχώσεις του προσώπου κάπου-κάπου με ειδική λοσιόν που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε τις χαλαρές τρίχες με μια ελαστική βούρτσα. Αν χρειαστεί ρίξτε του σταγόνες στα μάτια, πάντα φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου.

Χαρακτήρας

Η αυστηρή έκφραση του προσώπου του Παγκ έρχεται σε αντίθεση με το πραγματικό του χιούμορ. Το Παγκ είναι κοινωνικό σκυλί, επίμονο με ορισμένα πράγματα, καθώς επίσης και παιχνιδιάρικο, έξυπνο και γνωστό για τα καλά αποτελέσματα της εκπαίδευσης. Αναφέρεται συχνά ως ο κωμικός στον κόσμο των σκύλων. Είναι ευαίσθητο στην ανθρώπινη φωνή, οπότε μια σκληρή εκπαίδευση δεν θα είχε καλά αποτελέσματα (και αυτό ισχύει για όλα τα σκυλιά φυσικά). Παρόλο που τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά και κατοικίδια ζώα, προτιμά γενικά την παρέα των ανθρώπων και απαιτεί πολλή ανθρώπινη προσοχή, σε σημείο να είναι ελαφρώς ανήσυχο ή ταραγμένο εάν ο ιδιοκτήτης του το αγνοεί ή δεν παίζει μαζί του. Γενικότερα, βρίσκεται πάντα στα πόδια του ιδιοκτήτη του, στην αγκαλιά του, και τον ακολουθεί όπου αυτός πάει.

Επάνω!

Μπισόν Φριζέ

Μπισόν Φριζέ

Το Μπισόν Φριζέ είναι μια μικρόσωμη φυλή, προερχόμενη από την Γαλλία και είναι δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με το Μαλτέζ, αλλά ελαφρώς μεγαλύτερο.

Εμφάνιση

Το ύψος μέχρι τους ώμους δεν υπερβαίνει τα 30 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 4 κιλά. Το μεταξένιο τρίχωμα αποτελείται από τούφες τριχών σε σπειροειδείς σχηματισμούς. Δεν υπάρχει υπόστρωμα και το χρώμα είναι πάντοτε ολόλευκο. Πρέπει να χτενίζεται με προσοχή κάθε μέρα. Όπως συμβαίνει και με άλλα σκυλιά που έχουν τέτοιο τρίχωμα, το Μπισόν Φριζέ κουρεύεται με ειδικό τρόπο που μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Πρέπει να πλένεται με ειδικό σαμπουάν. Στην ράτσα αυτή δεν παρατηρείται τριχόπτωση. Ο μέσος όρος ζωής είναι μεταξύ 12-13 χρόνια.

Χαρακτήρας

Δένεται πολύ με τον εκπαιδευτή του, αν και μπορεί να μείνει μόνο του κάπου-κάπου. Είναι πρόσχαρο, ζωηρό, παιχνιδιάρικο, έξυπνο, κοινωνικό και ευαίσθητο. Δεδομένου ότι είναι έξυπνο σκυλί που αμέσως αντιλαμβάνεται τι θέλετε να κάνει, δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκπαίδευση του. Είναι ιδανικό με τα άλλα σκυλιά, κατοικίδια ζώα και παιδιά.

Επάνω!

Πεκινουά

Πεκινουά

Το Πεκινουά είναι μια αρχαία ράτσα που προέρχεται από την Κίνα. Ήταν το αγαπημένο κατοικίδιο του Κινεζικού αυτοκρατορικού δικαστηρίου, και το όνομα του συνδέεται με την πόλη του Πεκίνου. Είναι επιρρεπές σε θέματα υγείας. Η κύρια αιτία θανάτου του Πεκινουά, όπως και για πολλές άλλες ράτσες μικρόσωμων σκύλων, είναι η ανακοπή καρδιάς. Όταν το πρόβλημα διαγνωσθεί νωρίς και αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, τότε αναμένεται να ζήσει πολλά χρόνια.

Εμφάνιση

Το επίπεδο πρόσωπο του Πεκινουά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής. Το σώμα είναι συμπαγές και χαμηλωμένο στο έδαφος. Λόγω της ανατομίας των ποδιών του, περιορίζεται κατά πολύ η κίνηση του. Ο ασυνήθιστος βηματισμός του μπορεί να είχε αναπαραχθεί σκόπιμα για να αποτρέψει τα παλαιότερα σκυλιά από την περιπλάνηση. Έχει μακρύ τρίχωμα με μια ποικιλία χρωμάτων, με πιο συνηθισμένο το μπλε και το μπεζ. Χρειάζεται πολύ φροντίδα και καθημερινό βούρτσισμα. Πριν, κατά και μετά την περιποίηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλκ ή σαμπουάν σε ξερή μορφή.

Χαρακτήρας

Είναι τρυφερό και έξυπνο σκυλί, αν και μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ πεισματάρικο. Δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τους επισκέπτες και είναι αρκετά επιφυλακτικό. Είναι πολύ ευαίσθητο στις φωνές και μετά από ένα μάλωμα σας, το Πεκινουά θα νιώσει πληγωμένο και προσβεβλημένο. Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με άλλα σκυλιά, εφόσον βέβαια έχετε προχωρήσει σε επαρκή κοινωνικοποίηση. Δεν του αρέσει να το ενοχλείς όταν κοιμάται και γι αυτό πρέπει τα παιδιά να προσέχουν τις κινήσεις τους. Εξαιτίας της φυσικής κατασκευής του, δεν είναι κατάλληλο για μακρινές και κουραστικές βόλτες.

Επάνω!

Σιχ Τζου

Σιχ Τζου

Το Σιχ Τζου είναι μια μικρόσωμη ράτσα, η οποία ανήκει στα σκυλιά συντροφιάς. Κατάγεται από την Κίνα και πιο συγκεκριμένα από το Θιβέτ. Έρευνες του DNA του, έδειξαν ότι ανήκει στα αρχαιότερα σκυλιά μαζί με το Πεκινουά, το Τσιουάουα και το Θιβετιανό Σπάνιελ.

Εμφάνιση

Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι 25 εκατοστά και το βάρος 5-6 κιλά. Έχει μακρύ γυαλιστερό τρίχωμα και το συναντάμε σε όλα τα χρώματα. Συνήθως το βλέπουμε σε μπεζ, μαύρο και κόκκινο σε συνδυασμό με λευκό. Πρέπει να το χτενίζετε κάθε μέρα για να αποφεύγετε τους κόμπους και τις τζίβες. Τα μάτια του είναι αρκετά ευαίσθητα και πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Χρησιμοποιείστε ειδικές σταγόνες. Μέσος όρος ζωής 10-14 χρόνια, αν και αρκετές αποκλίσεις είναι συνηθισμένες.

Χαρακτήρας

Το Σιχ Τζου είναι ένα φιλικό σκυλί, το οποίο είχε αναπαραχθεί αρχικά για την Κινεζική αυτοκρατορία. Μερικοί λένε ότι η διαβίωση του στο αυτοκρατορικό παλάτι του έδωσε μια αλαζονική συμπεριφορά, κάτι που δεν ισχύει. Είναι αρκετά γενναίο και σπανίως γαυγίζει. Είναι ικανοποιημένο αν το βγάζετε και μικρές βόλτες. Με αρκετή υπομονή, μπορείτε να φτάσετε σε ένα καλό σημείο εκπαίδευσης. Είναι δύσκολο κάποιος να πετύχει επίπεδο ετοιμότητας που χρειάζεται για επιδείξεις.

Επάνω!

Πουντλ

Πουντλ

Το Πουντλ κατάγεται από την Γαλλία και θεωρείται το δεύτερο πιο έξυπνο σκυλί στον κόσμο. Είναι επιδέξιο σε πολλά αθλήματα και χρησιμοποιείται σε επιδείξεις και show. Είναι κυνηγετικός σκύλος, αλλά πλέον προορίζεται για σκύλος συντροφιάς.

Εμφάνιση

Το Πουντλ μινιατούρα φτάνει τα 28-35 εκατοστά, το κανονικό τα 35-45 και το γιγάντιο τα 45-48 εκατοστά. Το τρίχωμα αποτελείται από λεπτές μαλλιαρές τρίχες και σπανίως θα παρατηρήσετε Πουντλ με ίσιο τρίχωμα. Υπάρχουν διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, γκρίζο και καφέ. Συνήθως τα κουρεύουν σύμφωνα με τα πρότυπα της ράτσας. Αυτή η περιποίηση πρέπει να γίνεται από ειδικούς και κοστίζει αρκετά χρήματα.

Χαρακτήρας

Είναι πολύ πρόθυμο να μάθει και χαίρεται να του αναθέτετε δουλειές να κάνει. Είναι αρκετά ενεργητικό σκυλί, παρ’ όλα αυτά βαριέται σχετικά γρήγορα.
Είναι εξαιρετικά προσανατολισμένο στον άνθρωπο και ανυπομονεί να τον ευχαριστήσει. Είναι πολύ ευγενικό με τα παιδιά και τους επισκέπτες. . Όπως και τα περισσότερα σκυλιά, εκτιμά την καθημερινή άσκηση, όπως ένας περίπατος ή ένα άθλημα. Είναι αρκετά ευκίνητος και αθλητικός. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρέπει να φροντίζετε για την ξεκούραση και το άφθονο νερό του μετά από άσκηση.

Επάνω!

Μαλτίζ

Μαλτίζ

Το Μαλτίζ κατάγεται από την Ιταλία, συγκεκριμένα το νησί της Μάλτας και ανήκει στα σκυλιά συντροφιάς. Έχει καταγραφεί το όνομα και η μορφή του πάνω σε αρχαίους ελληνικούς αμφορείς.

Εμφάνιση

Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι 21-25 εκατοστά για τα αρσενικά και 20-23 εκατοστά για τα θηλυκά. Έχει μαλακό τρίχωμα, αποκλειστικά πάντα λευκό. Χωρίζεται από το κέντρο της ράχης προς τα κάτω. Πρέπει να κόβετε το τρίχωμα γύρω από τα μάτια πολύ προσεκτικά και να τα καθαρίζετε με ειδικές σταγόνες για να αποφύγετε μολύνσεις. Υπάρχουν επίσης προϊόντα που βοηθούν στο να απομακρύνετε τα σημάδια από τα δάκρυα που εμφανίζονται στα μάτια του Μαλτίζ. Στις επιδείξεις πρέπει το τρίχωμα του να φτάνει ως το πάτωμα και δεν μπορείτε να το κουρέψετε κοντό.

Χαρακτήρας

Μετά από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι στην Αυστραλία είναι η ράτσα η οποία εγκαταλείπεται περισσότερο από τους ιδιοκτήτες της, εξαιτίας του συνεχούς γαυγίσματος του. Είναι πολύ ζωηρό και παιχνιδιάρικο, ακόμα και όταν φτάσει σε μεγάλη ηλικία δεν χάνει το ταπεραμέντο του. Προτιμά πιο κλειστούς χώρος και είναι πολύ ευχαριστημένο μέσα σε μια μικρή αυλή. Αυτό το χαρακτηριστικό το κάνει πολύ δημοφιλές στους ιδιοκτήτες που ζουν σε διαμερίσματα. Εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα και θέλει πολύ να βρίσκεται μαζί με την ανθρώπινη οικογένεια του. Είναι πολύ ευχαριστημένο με μικρές βόλτες.

Επάνω!

Τσιουάουα

Τσιουάουα

Το Τσιουάουα είναι το μικρότερο σκυλί στον κόσμο, ζυγίζοντας μόλις 500 γραμμάρια και φτάνοντας τα 2,5 κιλά. Έχει πάρει το όνομα του από την πολιτεία Τσιουάουα στο Μεξικό. Είναι δημοφιλές κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το Τσιουάουα το συναντάμε με δύο τύπους τριχώματος: το κοντό και το μακρύ τρίχωμα. Τα χρώματα του είναι μαύρο, λευκό, μπλε, κόκκινο ή σταρένιο. Πολλές φορές παρατηρούμε σκούρα ή λευκά σημάδια σε όλο το σώμα. Μια εβδομαδιαία περιποίηση είναι αρκετή. Αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την στοματική υγιεινή, γι αυτό πρέπει να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την οδοντοστοιχία του. Ο μέσος όρος ζωής ανέρχεται στα 10-17 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Τσιουάουα όταν προκαλείται μπορεί εύκολα να επιτεθεί και αυτό το κάνει λίγο ακατάλληλο για σπίτι με μικρά παιδιά. Όχι επειδή δεν αγαπάει τα παιδιά, αλλά επειδή συνήθως οι ιδιοκτήτες συμπεριφέρονται διαφορετικά στο Τσιουάουα από ότι στα υπόλοιπα σκυλιά και έτσι δημιουργούν άθελα τους αρκετά προβλήματα. Το Τσιουάουα ζητά την προσοχή, την αγάπη, την άσκηση και το καλόπιασμα. Είναι σε υπερένταση, αλλά πολύ πρόθυμο να σας ευχαριστήσει. Επειδή είναι μικρό σε μέγεθος, πολλοί δεν φροντίζουν για την εκπαίδευση του, σκεπτόμενοι ότι δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Χωρίς σωστή κοινωνικοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση, το Τσιουάουα μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα που θα προκαλούσε κάθε άλλη ράτσα.

Επάνω!

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ προέρχεται όπως φανερώνει το όνομα του από την Γαλλία και αποτελεί σκύλο συντροφιάς. Αν και πιστεύεται ότι μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι στην διαμόρφωση της συγκεκριμένης ράτσας.

Εμφάνιση

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ δεν υπερβαίνει τα 13 κιλά. Είναι μυώδες σκυλί με απαλό τρίχωμα, πλακουτσωτή μύτη και γερή δομή οστών. Η ουρά του είναι φυσιολογικά μικρή και μπορεί να είναι ίσια ή με κάποια καμπή, ποτέ όμως γυριστή. Πρέπει να καθαρίζετε τις πτυχώσεις του προσώπου με τις ειδικές λοσιόν που υπάρχουν για το σκοπό αυτόν.

Χαρακτήρας

Είναι πολύ τρυφερό, έξυπνο και παιχνιδιάρικο σκυλί. Χρειάζεται μέτρια καθημερινή άσκηση και σίγουρα όχι εξάντληση λόγω της ανατομίας της μύτης του. Δεν πρέπει να το ασκείτε τις πολύ θερμές μέρες. Μερικές φορές, αν δεν πάρει την προσοχή που θέλει, δείχνει σημάδια ζήλειας. Είναι πολύ καλή επιλογή για διαμέρισμα και οικογένεια με μικρά παιδιά. Τα πάει καλά με τα υπόλοιπα ζώα, αν και μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα προσπαθήσει να τα εξουσιάσει.

Επάνω!

Αγγλικό Μπουλντόγκ

Αγγλικό Μπουλντόγκ

Χώρα προέλευσης η Αγγλία και κατοικίδιο ζώο που προτιμούν πολλοί ιδιοκτήτες. Είναι ξεχωριστή ράτσα από το Αμερικάνικο και το Γαλλικό Μπουλντόγκ

Εμφάνιση

Το ύψος του φτάνει τα 36 εκατοστά και το βάρος του τα 25 κιλά. Το πρόσωπο του έχει πτυχώσεις, τα αυτιά του είναι πεταχτά και τα χείλη του πεσμένα. Έχει κοντό τρίχωμα το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μια ελαστική βούρτσα θα απομακρύνει τις χαλαρές και νεκρές τρίχες. Παρόλο που σε ορισμένες ράτσες κόβουν τις ουρές, το Αγγλικό Μπουλντόγκ είναι από τις λίγες που έχει φυσικά μικρή ουρά.

Χαρακτήρας

Το Αγγλικό Μπουλντόγκ έχει πολύ ευγενική φύση και δεν επιδεικνύει κανένα σημάδι επιθετικότητας. Έχει την τάση να δένεται τόσο πολύ με την οικογένεια και τον ιδιοκτήτη του, που δεν μπορεί να ζήσει μόνο του σε μια αυλή και σε ένα σπιτάκι σκύλου. Δέχεται τα παιδιά, τα άλλα σκυλιά και τα άλλα κατοικίδια ως μια ευχάριστη παρέα. Με τους ξένους μπορεί να βγάλει μια επιφυλακτική στάση. Δεν του αρέσουν οι μεγάλες βόλτες και είναι αρκετά ευχαριστημένο με 1-2 βόλτες την ημέρα. Δεν αντέχει την υπερβολική ζέστη, γι αυτό πρέπει να φροντίσετε το μέρος που ξεκουράζεται να είναι δροσερό.

Επάνω!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση