Σπίτς & φυλές πρωτόγονου τύπου:

Τσόου Τσόου

chowchow

Το Τσόου Τσόου είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε αρχικά στη Μογγολία, περίπου 4.000 χρόνια πριν και εισήχθη αργότερα στην Κίνα. Σήμερα θεωρείται κατοικίδιο ζώο. Είναι εξαιρετικά πιστό στην οικογένειά του και προσκολλημένο στον ιδιοκτήτη του. Δείχνει στοργή μόνο σε εκείνους που ξέρει, γι αυτό οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να πιέσουν το σκυλί, δεδομένου ότι δεν θα τους δεχτεί αμέσως με τον ίδιο τρόπο όπως κάνει με τα μέλη της αγέλης του. Το Τσόου Τσόου δεν είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια φυλή. Η ζωή στο διαμέρισμα μπορεί να του ταιριάξει, εάν φυσικά του δοθεί αρκετή άσκηση και σωματική δραστηριότητα κάθε ημέρα.

Εμφάνιση

Το Τσόου Τσόου έχει μεγάλο κεφάλι με μικρά τριγωνικά κάθετα αυτιά που στρογγυλεύουν στην άκρη. Η φυλή έχει πολύ πυκνό διπλό στρώμα τριχώματος που είναι είτε απαλό είτε τραχύ. Το τρίχωμα μπορεί να είναι κόκκινο, μαύρο, μπλε, κανελή ή κρεμ. Χαρακτηρίζεται από την ασυνήθιστη μωβ-μπλε γλώσσα και το στομφώδη βηματισμό του. Το γαλαζωπό χρώμα επεκτείνεται και στα χείλια του και είναι το μοναδικό σκυλί με αυτό το χαρακτηριστικό. Μέσος όρος ζωής είναι τα 10-15 χρόνια.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά φιλικό αλλά οι άπειροι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν το πώς το Τσόου Τσόου θα αντιμετωπίσει εκείνους που θεωρεί ξένους. Τα αρσενικά και τα θηλυκά συμβιώνουν καλύτερα από εκείνα του ιδίου φύλου. Το Τσόου Τσόου είναι ανεξάρτητο και μένει σε απόσταση για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, κρατώντας όμως επαφή με την οικογένεια και προσέχοντας συνεχώς την είσοδο του χώρου του. Του αρέσει να εξουσιάζει τα άλλα σκυλιά, αντιθέτως όμως είναι αρκετά καλό με τα παιδιά. Αν συνηθίσει τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα όταν είναι κουτάβι θα μπορέσει να συμβιώσει μαζί τους όταν ενηλικιωθεί.

Επάνω!

Μάλαμουτ Αλάσκας

Μάλαμουτ

Το Μάλαμουτ Αλάσκας είναι μια μεγαλόσωμη φυλή που αναπαράχθηκε αρχικά ως σκυλί ελκήθρου. Συγκρίνεται συνήθως με το Χάσκι Σιβηρίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις.

Εμφάνιση

Έχει πυκνό τρίχωμα, πιο σκληρό από αυτό του Χάσκι Σιβηρίας. Τα συνηθισμένα χρώματα είναι διάφορες σκιές του γκρίζου και άσπρου, κόκκινου και άσπρου, ή καθαρού λευκού, πάντοτε με λευκά κομμάτια στο στομάχι και λευκό πρόσωπο. Τα μάτια είναι καφέ, ενώ ένα Μάλαμουτ Αλάσκας με μπλε μάτια θα αποκλειστεί από διαγωνισμούς και επιδείξεις. Το τρίχωμα δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση. Κατά της εποχή της τριχόπτωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή βούρτσα με διπλή σειρά δοντιών για να απομακρύνετε τις χαλαρές και νεκρές τρίχες. Η ουρά του Μάλαμουτ Αλάσκας το βοηθάει να προστατευτεί από το κρύο. Την τυλίγει γύρω από την μύτη και το πρόσωπο του με σκοπό να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Ζει περίπου 10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Η σωματική δύναμη του Μάλαμουτ Αλάσκας είναι τεράστια. Είναι στοργικός, έξυπνος, φιλικός, πιστός και επιβλητικός, αλλά μπορεί να έχει την δική του άποψη. Σε γενικές γραμμές τα πάει καλά με τα παιδιά. Η άσκηση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό το σκυλί. Νιώθει άνετα είτε βρίσκεται μέσα στο σπίτι είτε είναι στην ύπαιθρο, αρκεί να μην το αφήνετε μόνο. Κρατάτε το πάντοτε από το λουρί όταν το βγάζετε βόλτα γιατί μπορεί να προσπαθήσει να το σκάσει.

Επάνω!

Ακίτα

Ακίτα

Το Ακίτα είναι μια μεγαλόσωμη ράτσα, η οποία προέρχεται από την Ιαπωνία. Θεωρείται εξολοθρευτής βλαβερών ζώων και κατοικίδιο. Πρόσφατες αναλύσεις DNA αποδεικνύουν ότι το Ακίτα είναι ανάμεσα στις πιο αρχαίες φυλές του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο αριθμός των Ακίτα μειώθηκε πολύ λόγω της έλλειψης τροφής. Υπήρξαν επίσης διαταγές να συλληφθούν όλα τα σκυλιά εκτός από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γούνα τους για να ζεσταίνει τους στρατιώτες.

Εμφάνιση

Το ιδανικό ύψος για τα αρσενικά είναι 67 εκατοστά και 61 για τα θηλυκά. Αυτή η ράτσα εμφανίζει τρία χρώματα: κόκκινο, λευκό και με ραβδώσεις. Έχει ίσια σκληρή εξωτερική τρίχα με μαλακό παχύ υπόστρωμα. Η σκούρα μουσούδα θεωρείται ελάττωμα στην Ιαπωνία. Η περιποίηση αυτής της ράτσας είναι εύκολη. Δύο φορές περίπου το χρόνο έχουν μια σύντομη περίοδο έντονης τριχόπτωσης, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε μια καλή χτένα με διπλή σειρά μεταλλικών δοντιών. Το Ακίτα τιμάται σε μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία και θεωρείται σχεδόν εθνικό είδωλο. Μέσος όρος ζωής είναι τα 10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Ακίτα είναι γνωστό για την πίστη του και την εξυπνάδα του. Εξυπνάδα η οποία το κάνει να βαριέται εύκολα. Κατά συνέπεια, μπορεί να καταστρέψει πράγματα συχνά, όταν δεν έχει τι να κάνει. Το Ακίτα μπορεί να ζήσει χαρούμενο στο διαμέρισμα εφ' όσον του δοθεί αρκετή άσκηση. Πρέπει να κοινωνικοποιηθεί όσο είναι κουτάβι έτσι ώστε να γίνει φιλικός σκύλος. Αν και αγαπά την ανθρώπινη παρέα, είναι αρκετά ευτυχής με το να μένει σε μια αυλή, αλλά θα πρέπει να βγαίνει έξω για να αποφύγετε την καταστροφή του χώρου. Το Ακίτα χαίρεται πολύ όταν βλέπει τους ιδιοκτήτες του, παίζει αρκετά μαζί τους και κάνει συνήθως ένα θόρυβο που παραπέμπει σε κλάμα όταν πεινάει. Είναι πολύ καλό με τα παιδιά και πρόθυμο να παίξει μαζί τους, αν και πρέπει να το προσέχουμε όταν είναι δίπλα σε αυτά, δεδομένου ότι μπορεί να τα χτυπήσει άθελα του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Ακίτα έχει μια φήμη ότι είναι επιθετικό μερικές φορές απέναντι στους ξένους, τα μικρότερα ζώα ή άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα εκείνα του ίδιου φύλου.

Επάνω!

Χάσκι Σιβηρίας

Χάσκι

Το Χάσκι Σιβηρίας είναι σκυλί μεσαίου μεγέθους που προήλθε από την ανατολική Σιβηρία. Η φυλή ανήκει στα Σπιτζ και είναι σκύλος για έλκηθρα. Το Χάσκι Σιβηρίας είναι μια δραστήρια, ενεργητική και ανθεκτική στο κρύο φυλή, της οποίας οι πρόγονοι προήλθαν από το εξαιρετικά κρύο και σκληρό περιβάλλον της Αρκτικής, και εισήχθησαν από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Απέκτησε γρήγορα τη θέση του ως κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το Χάσκι Σιβηρίας έχει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με το Μάλαμουτ Αλάσκας, καθώς επίσης και με πολλές άλλες Σπιτζ φυλές όπως το Σαμογέντ. Το Χάσκι Σιβηρίας έχει παχύτερο τρίχωμα από τις περισσότερες Σπιτζ φυλές. Έχει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, συνήθως όμως με άσπρες πατούσες, πόδια και πρόσωπο. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το μαύρο – άσπρο, κόκκινο και άσπρο, γκρίζο και άσπρο και καθαρό λευκό. Τείνει αρκετά προς την εμφάνιση λύκου. Τα μάτια είναι σκούρα μπλε, ανοικτά μπλε, ή καφετιά. Σε μερικά σκυλιά, ένα μάτι μπορεί να είναι καφετί και το άλλο μπλε, ή το κάθε μάτι να είναι μισό μπλε και μισό καφέ. Το παχύ τρίχωμα του το προστατεύει αποτελεσματικά από τους σκληρούς αρκτικούς χειμώνες, και το κάνει ανθεκτικό σε θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές όπως −50 °C ή −60 °C. Το τρίχωμα συνήθως γίνεται πιο όμορφο όταν το Χάσκι διατηρείται σε σπιτάκι στην ύπαιθρο, επειδή αυτό το βοηθάει να αναπτυχθεί περισσότερο. Ζει περίπου 10 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Χάσκι Σιβηρίας περιγράφεται ως αντιπρόσωπος του λύκου, που επιδεικνύει ευρύ φάσμα της συμπεριφοράς των προγόνων του. Είναι γνωστό ότι προτιμά να ουρλιάζει και όχι να γαυγίζει. Η υπερκινητικότητα που επιδεικνύει εξαιτίας του ανεπτυγμένου ενστίκτου του κυνηγού, είναι συχνά αξιοπρόσεκτη στο σκυλί που απελευθερώνεται από το περιορισμένο περιβάλλον του για την άσκηση του - μια συμπεριφορά αποδεκτή για τα σκυλιά που προορίζονται για κυνήγι αλλά όχι για τα κατοικίδια ζώα. Το Χάσκι Σιβηρίας είναι πολύ πεισματάρικο και κυριαρχικό ζώο. Είναι εξαιρετικά ευφυές και όταν μάθει μια νέα εντολή θα αποφασίσει μόνο του πότε θα την επιδείξει και πότε όχι. Τείνει να τρέχει επειδή αναπαράχθηκε αρχικά ως σκυλί ελκήθρων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν πολύ όταν το αφήνουν λυτό, δεδομένου ότι είναι πιθανό να τρέξει μίλια μακριά πριν κοιτάξει γύρω του και συνειδητοποιήσει ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είναι δίπλα.

Επάνω!

Σαμογέντ

Σαμογέντ

Το Σαμογέντ προέρχεται και παίρνει το όνομα του από τους κατοίκους της Δυτικής Σιβηρίας. Είναι τσομπανόσκυλο, σκύλος φύλαξης, σκύλος για έλκηθρα, κυνηγόσκυλο και κατοικίδιο ζώο. Ανήκει στις 14 αρχαιότερες ράτσες και το πρώτο Σαμογέντ ήρθε το 1906 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εμφάνιση

Το ύψος του Σαμογέντ φτάνει περίπου τα 55 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από το πλούσιο και σκληρό τρίχωμα. Λευκό, κρεμ ή λευκό με ανοιχτό καφέ είναι τα χρώματα του και το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα είναι ανορθωμένο. Δεν χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να φθαρεί το υπόστρωμα του τριχώματος του. Τα μάτια είναι καφέ ή μαύρα και έχουν αμυγδαλωτό σχήμα. Τα αυτιά είναι τριγωνικά, τριχωτά και ανορθωμένα. Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το Σαμογέντ μπορεί να κοιμηθεί με την ουρά του να καλύπτει την μύτη του ως έξτρα προστασία από το χιόνι. Μέσος όρος ζωής 12-16 χρόνια.

Χαρακτήρας

Το Σαμογέντ έχει πολλή ενέργεια, και το καλά φροντισμένο σκυλί διατηρεί το νεανικό, ενεργητικό πνεύμα του μέχρι και τα τελευταία έτη του. Η μέση διάρκεια ζωής για ένα Σαμογέντ είναι 12 έως 16 έτη. Έχει μεγάλη αντοχή και χωρίς καθημερινή άσκηση θα πιεστεί και θα βαρεθεί, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο εκτεταμένο γαύγισμα, στην καταστροφή επίπλων και αντικειμένων, στην αύξηση βάρους κ.λπ. Η εκπαίδευση του θα πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς, καθώς πολλές φορές επιλέγει να είναι πεισματάρης και να μην ακολουθεί τις εντολές σας. Είναι αρκετά θορυβώδης, αφού γαυγίζει σε μεγάλο βαθμό. Είναι ευγενικό με τα παιδιά, αλλά μπορεί να έχει τάσεις κυριαρχίας πάνω σε άλλα σκυλιά. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση και μακρινές βόλτες.

Επάνω!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση