Τεριέ:

Γουέστι

westie

Τo Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ, συνήθως γνωστό ως Γουέστι, είναι μια ράτσα που χαρακτηρίζεται από το άσπρο τρίχωμα της. Με προέλευση τη Σκωτία, η φυλή αυτή χρησιμοποιήθηκε για να βρίσκει και να ξετρυπώνει τις αλεπούδες και τους ασβούς. Έχει χρησιμοποιηθεί και εμπορικά, αφού το όνομα της φιγουράρει σε πολλά λογότυπα εταιριών.

Εμφάνιση

Συνήθως, το Γουέστι έχει μικρά μάτια, σκούρα σε χρώμα. Τα αυτιά του είναι μικρά και ανασηκωμένα. Το αρσενικό ζυγίζει περίπου 7,5 κιλά, ενώ το θηλυκό 5. Το ύψος μέχρι τους ώμους είναι 28 εκατοστά. Τα δόντια του είναι αρκετά μεγάλα για το μέγεθος του. Έχει τρίχωμα με διπλό στρώμα: το εξωτερικό είναι τραχύ και σκληρό χωρίς μπούκλες, ενώ το εσωτερικό είναι μαλακό και κοντό. Αυτή η ράτσα είναι πάντοτε λευκή με σκούρους χρωματισμούς στα πέλματα, στα νύχια, στα σαγόνια και στη μύτη. Το Γουέστι πρέπει να έχει σκληρό τρίχωμα και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να πλένεται πολύ συχνά γιατί σε αντίθετη περίπτωση το τρίχωμα θα γίνει λεπτό.

Χαρακτήρας

Είναι ζωηρός, παιχνιδιάρης, ατρόμητος, παρατηρητικός, άγρυπνος, πρόσχαρος και πιστός στον εκπαιδευτή του. Είναι εξωστρεφής, πονηρός και πολυμήχανος, αλλά επίσης πεισματάρης, αποφασιστικός και ανεξάρτητος. Έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και δεν εντυπωσιάζεται εύκολα. Τα πάει καλά με το είδος του και είναι εξαιρετικός με τα παιδιά. Όταν είναι μικρός μάθετε του να συμβιώνει με τις γάτες γιατί διαφορετικά θα τις κυνηγά όταν μεγαλώσει. Ορισμένα από αυτή τη ράτσα προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε άλλα σκυλιά, αυτό όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική εκπαίδευση τους όταν ήταν μικρά. Λατρεύει το παιχνίδι με την μπάλα, του αρέσει να τρέχει και να διασκεδάζει και χρειάζεται πολύ άσκηση. Του αρέσει πολύ να σκάβει και να περιπλανιέται μακριά. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι η αυλή σας είναι καλά περιφραγμένη.

Επάνω!

Γιόρκσαϊρ Τεριέ

yorkshire

Το Γιόρκσαϊρ Τεριέ είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε γύρω στο 1800 και προέρχεται από την ιστορική περιοχή του Γιόρκσαϊρ στην Αγγλία. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της φυλής είναι το μικρό μέγεθός του και το μεταξένιο χρυσαφί καφέ τρίχωμα του. Αναφέρεται χαϊδευτικά και ως Γιόρκυ (Yorkie) και είναι δημοφιλές σκυλί για διαγωνισμούς μορφολογίας και κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το Γιόρκσαϊρ Τεριέ είναι ένα μικρό σκυλί, που ζυγίζει περίπου 2-3 κιλά και έχει πολύ μακρύ τρίχωμα σε χρώματα χρυσαφί-καφέ. Το τρίχωμα είναι σκούρο στην πλάτη και τα μικρά κάθετα αυτιά του καλύπτονται από το μακρύ του τρίχωμα. Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα με βούρτσα. Συνήθως οι ιδιοκτήτες κρατούν τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο πιάνοντας τα με μια ελαστική κορδέλα. Μέσος όρος ζωής 10-15 χρόνια.

Χαρακτήρας

Αν και μικρό, το Γιόρκσαϊρ Τεριέ είναι ευφυές και υπερκινητικό, και δεν είναι τόσο μαλθακό όσο τα άλλα “σκυλιά σαλονιού” . Του αρέσουν τα χάδια, αλλά τα αποζητά περισσότερο στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Είναι πολύ άγρυπνος και γαβγίζει όταν διαισθανθεί κίνδυνο. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι καλός μαθητής και μαθαίνει γρήγορα. Εφ’ όσον τα παιδιά δεν το μεταχειρίζονται σαν παιχνίδι και δεν μπαίνουν στην περιοχή του, το Γιόρκσαϊρ Τεριέ δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Η άφιξη ξένων αναγγέλλεται πάντοτε με δυνατά γαβγίσματα, ενώ συνήθως τα πάει καλά με τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Είναι επιλεκτικό σε αυτά που τρώει, οπότε εφοδιαστείτε με ποικιλία ανταμοιβής.

Επάνω!

Τζακ Ράσελ Τεριέ

Τζακ Ράσσελ

Το Τζακ Ράσσελ προέρχεται από την Αγγλία και συχνά το θεωρούν ίδιο με το Πάρσον Τζακ Ράσελ. Είναι δύο ξεχωριστές ράτσες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, παρόλο που έχουν σχεδόν ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Εμφάνιση

Το ύψος του φτάνει τα 35 εκατοστά για τα αρσενικά και τα 33 για τα θηλυκά. Υπάρχει το Τζακ Ράσσελ με τραχύ τρίχωμα και αυτό με το λείο τρίχωμα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Απομακρύνετε τις χαλαρές τρίχες με μία ελαστική βούρτσα. Είναι λευκό με σοκολατί, κίτρινα ή μαύρα σημάδια, κυρίως στην κορυφή της ράχης και το κεφάλι.

Χαρακτήρας

Η μεγάλη ενέργεια και η κίνησή του καθιστά αυτό το σκυλί ιδανικό για διάφορα αθλήματα όπως είναι το flyball και οι ασκήσεις ευκινησίας. Συνίσταται οπωσδήποτε η εκπαίδευση του από μικρή ηλικία αφού μερικές φορές πεισμώνει και επιδεικνύει εχθρικές τάσεις απέναντι σε άλλα ζώα. Η σωστή κοινωνικοποίηση θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Παρά το μικρό μέγεθός του, το Τζακ Ράσελ δεν συστήνεται για τον κάτοικο διαμερίσματος, εκτός βέβαια και αν ο ιδιοκτήτης είναι έτοιμος να του παρέχει καθημερινή και δημιουργική άσκηση. Έχει την τάση να γαυγίζει σε κάθε ερέθισμα που συναντάει. Γενικότερα είναι ένα πολύ ανεξάρτητο σκυλί.

Επάνω!

Μπουλ Τεριέ

Μπουλ Τεριέ

Το Μπουλ Τεριέ ανήκει στην οικογένεια των Τεριέ και αναπαράχθηκε αρχικά στην Αγγλία.

Εμφάνιση

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μπουλ Τεριέ είναι το κεφάλι του, που έχει αυγοειδές σχήμα όταν το κοιτάς από μπροστά, σχεδόν επίπεδο πάνω και με μουσούδα προς τα έξω. Έχει μικρά τριγωνικά μάτια, μυώδες σώμα και οριζόντια ουρά. Το τρίχωμα τις περισσότερες φορές είναι λευκό με σημάδια μαύρα στο σώμα και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Τα αφτιά του θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

Χαρακτήρας

Το Μπουλ Τεριέ σίγουρα θα υπερασπιστεί τον ιδιοκτήτη του σε μια κρίσιμη κατάσταση. Είναι γνωστό για το θάρρος του, την ενέργεια του και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του. Αποτελεί ιδανικό κατοικίδιο και δένεται πολύ με τον ιδιοκτήτη του. Χρειάζεται κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία όσον αφορά και τις ώρες που μένει μόνο του, αφού εν του αρέσει καθόλου αυτό το συναίσθημα. Μπορεί να γίνει εχθρικός με άλλα σκυλιά, ιδίως του ίδιου φύλου. Επειδή είναι πολύ δυνατός σκύλος, χρειάζεται εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Είναι ευχαριστημένο με 1-2 μεγάλες βόλτες την ημέρα και εκτιμάει ιδιαιτέρως την πνευματική άσκηση.

Επάνω!

Αμερικάνικο Σταφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ

Σταφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ

Το Αμερικάνικο Σταφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ είναι μεσαίου μεγέθους τεριέ τύπου Μπουλντόγκ και προέρχεται από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Έχει χρησιμοποιηθεί για φύλακας και για κατοικίδιο ζώο.

Εμφάνιση

Το ύψος για τα αρσενικά φτάνει τα 49 εκατοστά και για τα θηλυκά τα 46 κιλά. Έχει μυώδες σώμα και είναι εξαιρετικά δυνατό καθώς μεγαλώνει και γίνεται ενήλικο σκυλί. Έχει κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα που δεν χρειάζεται εντατική περιποίηση και φροντίδα. Μαύρο, καφέ, μπεζ και λευκό είναι τα χρώματα του. Μέσος όρος ζωής είναι τα 12-16 χρόνια.

Χαρακτήρας

Είναι γενναίο και θαρραλέο σκυλί με τάση να θέλει να κυριαρχήσει πάνω σε άλλα σκυλιά. Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία κρίνεται απαραίτητη, ιδίως για να μάθει να μην τραβάει το λουρί στις βόλτες. Έχει έντονο το ένστικτο της προστασίας του ιδιοκτήτη του και του προσωπικού του χώρου και οι επισκέπτες πρέπει πρώτα να περιμένουν να γίνουν δεκτοί από το σκυλί και μετά να εισέλθουν στο χώρο. Δώστε του πάρα πολύ άσκηση και αφήστε το να σας ακολουθεί καθώς κάνετε ποδηλασία. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύει την περισσευούμενη ενέργεια του. Με τα παιδιά έχει καλές σχέσεις, αλλά δεν πρέπει να τα αφήνετε να τον παιδεύουν.

Επάνω!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Θετική εκπαίδευση σκύλων
    θετική εκπαίδευση